Sancerre Blanc, Loire Jean Poul Balland

Sancerre fra Jean-Paul Balland har en flot, brillant farve med et grønligt skær. I duften finder man nuancer af grape og hvide ferskner. Vinens klasse afsløres især i smagen, som er tør, meget fyldig men samtidig meget frugtrig, præget af friskhed og finesse med en sart nuance af citrusfrugter, hyld og mandler i eftersmagen.

Flere detaljer

DKK 220,00

Kunder, der købte denne vare, købte også:

Jean-Paul Ballands kældre ligger på ejendommen "Les Maillettes" ved byen Bué-Vanaire i hjertet af Sancerre. Vinmarkerne består af 26 ha. beplantet med 80% Sauvignon og 20% Pinot Noir. Selv i svage år er han kendt for at producere en høj kvalitet.
Hans hemmelighed er ganske enkelt en kraftig sortering af druerne især i form af en "grøn høst". Plukker man kun de bedste druer under høsten, er det selvfølgelig en måde at producere en mere koncentreret vin på, men fjerner man allerede i juli-august de klaser, som viser sig ikke at være fuldtudviklede, får de resterende druer al "saften" fra vinstokkene og bliver meget mere koncentrerede. En dyr løsning men forudsætningen for en topvin!
Den unge (kvindelig) generation hos Balland - Isabelle og Elise - er ved at tage over på ejendommen. Den ene datter er ønolog og den anden handelsuddannet. Men både far og mor hjælper stadig til...

Distriktet
Sancerre hører med til Loire distriktet, selvom området i grunden ligger lidt afsides i forhold til de andre appellationer. Det er sammen med nabodistrikterne Pouilly Fumé og Ménetou-Salon de østligste vinområder i Loire sydøst for byen Orléans. Nogle af de bedste Loire vine kommer herfra.
Årsagen til områdets berømmelse og vinenes generelle høje kvalitet skyldes dels landskabet og jordbunden samt vinbøndernes stolthed over distriktet. Vinmarkerne i Sancerre er anlagt på flotte grus-, flint- og kridtholdige bakker, som gennemskæres af Loirefloden. Mange af dem vender mod solen og er beskyttet mod vinden fra nord. Dette er for eksempel gældende for nogle af de bedste marker i området Chêne Marchand, Chemarin, Clos d´Ervocs, Le Rochoy, La Comtesse og La Moussière.

Vinen
Sauvignon-druerne til denne vin er høstet på 16,5 ha. vinmarker, hvor 3/4 kommer fra den såkaldte "Caillottes" jordbund og 1/4 fra "Terres Blanches". "Caillottes" består af grus og kalksten og giver meget delikate vine, og de hvide "Terres Blanches" består af ler og kridt, som giver kraftigere vine. Druerne bliver umiddelbart efter plukningen afstilket og presset. Vinen bliver gæret med egne gærkultur i temperaturregulerede ståltanke og bliver derefter modnet på sit "lie" (bundfald), inden den bliver aftappet i maj efter høsten.
Sancerre fra Jean-Paul Balland har en flot, brillant farve med et grønligt skær. I duften finder man nuancer af grape og hvide ferskner. Vinens klasse afsløres især i smagen, som er tør, meget fyldig men samtidig meget frugtrig, præget af friskhed og finesse med en sart nuance af citrusfrugter, hyld og mandler i eftersmagen. I det hele taget en meget harmonisk og stilfuld vin.
Sancerre bør generelt drikkes relativt ung (3-4 år), men en vin i Jean-Paul Ballands klasse kan sagtens gemmes længere. I nogle af de kraftige årgange har den faktisk godt af et ligge nogle få måneder efter aftapningen, før den når sin fulde harmoni, og den er værd at vente på.
Den er en glimrende ledsager til de fleste skaldyrs- og fiskeretter. I området bruger man i øvrigt den hvide Sancerre som ledsager til distriktets berømte gedeost: Crottin de Chavignol.